Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (line 579 of /home/ertekbec/public_html/includes/menu.inc).

Ipari ingatlanok értékbecslése

Az ipari ingatlan értékbecslését a szakmai normáknak megfelelően az Európai Unióban elfogadott szabványok szerint készítjük, az Európai Értékelési Szabvány (EVS) módszertani elveit követve és figyelembe véve 25/1997 (FM) rendeletben rögzített előírásokat.

Az ipari ingatlan esetében feladatunk, hogy meghatározzuk az ingatlan

  • a  piaci értékét,
  • a könyv szerinti értékét,
  • illetve a hitelbiztosítási értékét.

Az ipari ingatlanok közé tartoznak a gazdasági területek és a kereskedelmi szolgáltató területek is.

Fontos, hogy mindig az ipari ingatlan jellegének és az értékelés felhasználás céljának megfelelően készítjük el az értékbecslést.

Meghatározásuk szerint az ipari ingatlanok olyan speciális ingatlanok, amelyeket gyártási, szerelési vagy más ipari, technológiai folyamat befogadására, kiszolgálására létesítettek.

Az ipari ingatlannak számos altípusa létezik:

Ipari ingatlannak minősülnek például a különféle raktárak, amelyeket különféle termékek tárolására, válogatására és szállítására használnak, illetve a logisztikai központok, amelyek hasonló szerepet töltenek be, a termékek mozgatását segítve a kiinduló és a célállomás között. Az ipari ingatlanokon belül általában vegyesen oszlanak meg a termelésre és raktározásra, azaz kifejezetten ipari célokra alkalmazott terek, helyiségek, illetve az adminisztrációs célokra használt irodák, gyakran egyetlen épület osztozik. A kifejezetten gyártásra berendezett terek is változatosak lehetnek. Lehet szó egyszerű műhelynek berendezett, kisebb, mobil gépekkel felszerelt helyiségekről, csarnokokról, vagy éppen kifejezetten az adott célra épített, nagyméretű gépsorokkal beépített ingatlanokról, nehézipari létesítményekről.​

 

Kapcsolódó fogalmak

Az ipari ingatlanok hivatalosan gazdasági vagy ipari területek, ipari vagy logisztikai parkok részei is lehetnek, illetve lehetnek raktárbázisok, gyárak, üzemek. Ezen fogalmak pontos meghatározásai támpontot adnak az ipari ingatlan pontos besorolását illetően.

Ipari terület:

 Az ipari terület, olyan gazdasági célú ipari építmények elhelyezésére szolgál, amelyek más beépítésre szánt területen nem helyezhetők el.

 Az ipari terület lehet:

  1. jelentős mértékű zavaró hatású terület,
  2. egyéb terület.

 A jelentős mértékű zavaró hatású ipari terület a különlegesen veszélyes (pl. tüz-, robbanás-, fertőzésveszélyes), bűzös vagy nagy zajjal járó gazdasági tevékenységhez szükséges építmények elhelyezésére szolgál.

Gazdasági terület

 A gazdasági terület elsősorban gazdasági célú építmények elhelyezésére szolgál.

 A gazdasági terület lehet:

  1. kereskedelmi, szolgáltató terület,
  2. ipari terület.

Ipari park

Az ipari park olyan telepszerűen létesített ipari és szolgáltató létesítmények együttese, amely főként kis- és középvállalkozások számára a kor színvonalán képes biztosítani a korszerű gyártmányok előállításához, a modern technológiák alkalmazásához nélkülözhetetlen feltételeket.

A park körülhatárolt működéséről gazdasági társaság gondoskodik.

Logisztikai park

Általában professzionális ingatlanfejlesztő által fejlesztett raktár, esetleg könnyűipari felhasználású terület, ahol egy kézben marad a tulajdonjog. Az épületeket (elsősorban raktárak és az azokat kiszolgáló irodák) bérbeadással hasznosítják, az ügyfelek elsősorban logisztikai szolgáltatók. A terület a tehergépjárművek számára jó közlekedési adottságok rendelkezik.

Raktárbázis

Olyan raktározási terület, ahol több raktárépület található, de nem sorolható be a logisztikai parkok sorába.

Gyár

A gyár logisztikai, termelési, készlettervezési, beszerzési egység, ahol anyagi javakat állítanak elő.

Üzem

A vállalat funkcionális területi, vagy technológia szempontból elhatárolható egysége, melynek célja valamely fogyasztói igényű kielégítése és ezzel a tevékenységével nyereség elérése.

 

Ipari ingatlanok típusai

Az ipari ingatlanok jellemzően ipari területeken, logisztikai parkokban helyezkednek el.

Technikaorientált ingatlanok

Olyan ipari ingatlanok, amelyeket egy speciális technológiai folyamat működtetése céljából hoztak létre, kizárólag erre a meghatározott technológiai folyamatra alkalmasak. Ilyenek lehetnek például a sörgyárak vagy az erőművek különféle típusai.

Többfunkciós ipari ingatlanok

Olyan általános, többcélú ingatlanok, amelyek többféle ipari típusú tevékenység végzésére is alkalmasak vagy alkalmassá tehetőek. Ezek közé soroljuk általában az olyan ipari épületeket, amelyek nem bizonyos termékek előállítására használatosak, hanem raktárként vagy üzemcsarnokként hasznosíthatóak, így például többféle gyártósor is telepíthető beléjük, azaz lényegében a diszponibilis épületeket, ingatlanokat.

Vegyes, technológiaorientált üzemek és egyéb, általános használatot is biztosító ingatlanok

Ezek az előző két típus hibridjei, azaz olyan telephelyek, gyárak és üzemek, ahol megtalálhatóak a technológia-orientált és diszponibilis, szabadon hasznosítható elemek egyaránt. Ilyenek lehetnek például a speciálisan bizonyos termékek előállítására használatos üzemek, amelyek kiterjedt csatolt raktárakkal, szabad területekkel rendelkeznek, mint például a papírgyárak és a faipari üzemek.